0652006282

eerste deel van de zwangerschap

Daar gaan we: de eerste controle. Vaak een spannend moment!
Omdat geen enkele zwangerschap hetzelfde is, bepalen we samen welk moment het handigst is voor een eerste afspraak/echo. Vaak vindt de eerste afspraak bij ons plaats tussen de 8e en 10e week van de zwangerschap. Bij deze eerste controle maken we een echo. Omdat we een eigen echo-apparaat hebben, kunnen we zelf vroege echo’s en termijnecho’s maken. Zo bepalen we precies hoever je zwanger bent en kunnen we beoordelen of alles goed verloopt. 

Bij prille zwangerschappen is het soms niet mogelijk om met een uitwendige echo iets te kunnen zien. In die gevallen maken we een inwendige echo. Dit is niet pijnlijk, hoogstens ongemakkelijk. Met een inwendige echo kunnen we dichter bij je baarmoeder komen en daardoor wordt het beeld duidelijker. Om de kans groter te maken om uitwendig jullie kindje te kunnen zien raden we aan met een volle blaas naar de termijnecho te komen.

Intake

We plannen met jullie de intake tussen 10-12 weken. Dit is een gesprek van ongeveer een uur waarin we eventuele medische bijzonderheden en je leefsituatie bespreken. Daarnaast hebben we het ook over de onderzoeken die jullie kunnen laten doen naar de gezondheid van het kindje. Hieronder lees je meer over de onderwerpen die aan bod komen.

Het is handig om de volgende zaken mee te nemen naar de eerste controle:

  • Een foto van jezelf.
  • Je legitimatiebewijs.
  • Gegevens van eerdere zwangerschappen (indien je niet onder controle was bij ons)

Meer informatie de eerste controle

Anamnese

Na je aanmelding sturen we per mail een vragenlijst op met een heleboel vragen die we tijdens de intake met jullie zullen bespreken. Bijvoorbeeld vragen als; ben je goed gezond, zijn je familieleden goed gezond, hoe verliepen eerdere zwangerschappen en/of bevallingen? Zo krijgen we een goed beeld van wie jij bent en waar wij rekening mee moeten houden gedurende jouw zwangerschap. Samen maken we een 40 weken plan die toegespitst is op jouw situatie. Uiteraard ontmoeten we ook graag je eventuele partner om meer te weten te komen over zijn/haar gezondheid en achtergrond.
Verder is het slim alvast na te vragen of er aangeboren afwijkingen of andere ziekten in de familie voorkomen. Ben je al eerder zwanger geweest en was je toen niet bij ons onder controle? Dan is het handig als je de gegevens van je vorige zwangerschap(pen) meeneemt.

Prenatale screening

Indien jullie dit wensen gaan we in gesprek over prenatale testen. Dit zijn onderzoeken die je gedurende je zwangerschap kunt laten doen om te kijken naar de gezondheid van jullie kindje.
Zo is het onder andere mogelijk om te onderzoeken of er een verhoogde kans bestaat dat jullie kindje het Downsyndroom of een andere chromosoom afwijking heeft. Ook kun je per echo laten onderzoeken of jullie kindje een aangeboren lichamelijke aandoening heeft.
De beslissing of en zo ja, welke prenatale screening je wilt laten doen, zijn helemaal aan jou en je partner. De onderzoeken zijn niet verplicht. Het kan best lastig zijn hier een goede beslissing over te nemen en daar dient dit gesprek onder andere voor.

Het is goed om te beseffen dat de onderzoeken die je doet geen 100% zekerheid geven. Bovendien kunnen niet alle afwijkingen worden onderzocht en dus uitgesloten.

De volgende onderzoeken behoren tot de prenatale screening:

  1. Met de NIPT wordt onderzocht of er een verhoogde kans bestaat dat je ongeboren kindje het Down-, Edwards- of Patausyndroom heeft. Ook kan je onderzoeken of er een verhoogde kans is op een kindje met een andere chromosomale afwijking. 
  2. Bij de 13-weken echo wordt gekeken naar lichamelijke afwijkingen bij je baby.
  3. Bij de 20-weken echo/SEO wordt ook gekeken naar lichamelijke afwijkingen bij je baby.

De 13 weken echo wordt aangeboden binnen wetenschappelijk onderzoek, de IMITAS-studie.

Voor alle informatie over prenatale screening verwijzen we jullie naar de volgende website:

https://www.pns.nl/prenatale-screeningen

Bloedonderzoek

Bij iedere zwangerschap willen we graag een bloedonderzoek doen. Standaard bepalen we je bloedgroep, rhesus-D factor, rhesus-c factor, lues (syfilis), HIV en Hepatitis B. Er wordt ook gekeken of er antistoffen zijn tegen andere bloedgroepen. Daarnaast prikken we ook op je ijzergehalte en je bloedsuiker. Afhankelijk van je werkomstandigheden of medische voorgeschiedenis kan er nog aanvullend onderzoek nodig zijn. Dit bespreken we tijdens de intake. Als je gekozen hebt om de NIPT te laten uitvoeren, zal dit standaard bloedonderzoek tegelijk mee worden geprikt bij het lab. Wanneer je hier niet voor hebt gekozen zullen wij het bloedonderzoek afnemen op de praktijk.

Voorlichting

Er wordt tijdens de intake onder andere over onze praktijk, het slikken van vitamines, kraamzorg en wat allemaal te regelen de komende tijd. Over het algemeen kan je als zwangere alles blijven doen wat je ook deed toen je nog niet zwanger was, zoals werk, sport, seksualiteit, autorijden enz. Het is belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt, naar je lichaam luistert en de volgende leefregels in acht neemt:

– Probeer in de zwangerschap zoveel mogelijk contact met de volgende stoffen te vermijden: verf op terpentinebasis, ongediertebestrijdingsmiddelen, chemicaliën (zoals foto-ontwikkelvloeistoffen) en lasergames. Van haarverf zijn tot nu toe geen schadelijke effecten bekend. Voor de zekerheid kan je beter geen soorten gebruiken waar loodhoudende oplosmiddelen in zitten.

– Of een hoge omgevingtemperatuur tijdens de zwangerschap kwaad kan, is niet bekend. Mogelijk is het verstandig de eerste 12 weken van de zwangerschap langdurig hete baden, saunabezoek of zonnebank te vermijden. De zonnebank kan een zwangerschapsmasker (een bruine verkleuring van de gezichtshuid) veroorzaken of verergeren. Dit kan ook ontstaan door te zonnen.

Je kan gewoon in jouw tempo blijven sporten. Het blijven doen van contactsporten is niet meer verstandig vanaf het tweede trimester van je zwangerschap. Zwemmen en fietsen zijn ideale sporten om uit te oefenen in de zwangerschap.

– Vermijdt contact met schapen en geiten tijdens en een paar weken na het lammeren. Ook kleding van mensen die met deze dieren werken, kan besmet zijn met de bacterie die Q-koorts veroorzaakt. Q-koorts kan een miskraam of vroeggeboorte veroorzaken.

Voeding

Voeding is belangrijk als je niet zwanger bent, maar zeker ook als je zwanger bent. Er gebeurt veel in je lichaam dus een goede bron van energie helpt om fit en gezond te blijven. Ook zijn er een aantal zaken die je beter kunt vermijden. Op de website en de app van het voedingscentrum kun je hier alles over vinden. 

Eten voor twee tijdens je zwangerschap is niet nodig. Het is wel belangrijk om gezond en gevarieerd te eten zodat je genoeg energie en voedingsstoffen binnenkrijgt. Lijnen tijdens je zwangerschap of tijdens de borstvoedingsperiode is ook niet aan te raden. Het risico is groot dat je dan te weinig van bepaalde voedingsstoffen binnenkrijgt. Maak je niet te druk over je toenemende gewicht of de zwangerschapskilo’s die je na de bevalling overhoudt. Aankomen hoort erbij en met een gezond voedingspatroon valt het vaak prima te overzien.

 Termijnecho

Tussen de 10 en 12 weken kan de zwangerschapstermijn het betrouwbaarst worden gemeten. Tijdens de termijnecho wordt de lengte van het kindje van kruin tot stuit gemeten. Alle kinderen groeien tot 12 weken namelijk even snel. Met de lengte kunnen we dus exact de uitgerekende datum bepalen. Deze nauwkeurige bepaling betekent niet dat we ook weten wanneer je gaat bevallen. Slechts 4% procent van de baby’s wordt op de uitgerekende datum geboren.

Verdere controles

Na de eerste controle kom je regelmatig terug bij ons op de praktijk. In totaal zien we je ongeveer 12 keer. In de laatste maanden neemt de frequentie toe; de laatste weken van je zwangerschap zien we je elke week tot aan de bevalling. Deze controles duren gemiddeld tussen de 15-30 minuten. We streven er naar dat je ons allemaal een keer gezien hebt tijdens de controles. We weten natuurlijk niet wie er dienst heeft wanneer je gaat bevallen en voor zowel jullie als ons is het fijn om van te voren kennis te hebben gemaakt.
Ben je verhinderd voor je controle? Bel onze assistente dan even op maandag van 9-15 uur, dinsdag van 9-15 uur, woensdag van 9-12 uur en donderdag van 9-15 uur op 050-4063314.

Wat gebeurt er tijdens de controles?
De controles zijn bedoeld om jouw gezondheid en de gezondheid van de baby goed te monitoren. We kijken bijvoorbeeld of de baby goed groeit, hoe het hartje klinkt en checken jouw gezondheid. De volgende zaken doen we tijdens een reguliere controle:

  1. Bloeddruk meten
  2. Groei van de baarmoeder en het kindje beoordelen (op indicatie met echo)
  3. De ligging van het kindje beoordelen (later in de zwangerschap)
  4. Beluisteren van de hartslag van het kindje
  5. Bloedonderzoek bij de eerste controle en bij 27-30 weken (op indicatie vaker)
  6. Invullen van de controle op je zwangerschapskaart
  7. Verder bespreken we eventuele vragen of klachten